Pełnosprawna kuchnia: bezmleczny pudding czekoladowy
Choroba niesie ze sobą wiele wyrzeczeń. Przykładowo alergie na białka mleka krowiego, powodują, że z jadłospisu musimy wyeliminować mleczne produkty. Na szczęście istnieją zamienniki żywnościowe, jak mleko sojowe i tofu. Podam Wam teraz przepis na bezmleczny czekoladowy pudding według z diety ketogennej. Znalazłam go na portalu ketocook.com. Jeśli więc stosujesz dietę ketogenną, przepis jest również dla Ciebie!
Porcja dostarcza 311 kalorii, 6.39g białka, 3.47g węglowodanów, a współczynnik tłuszczu do pozostałych składników pokarmowych wynosi: 3:1
Składniki:
Przygotowanie:
O czym powinieneś wiedzieć?
Tofu - to produkt sojowy chętnie zajadany przez wegetarianów. Jest niskokaloryczny i zdrowy. Chłonie wszelkie smaki, jakimi go "potraktujemy" w kuchni... Więcej o tofu >> tutaj
Stewia - naturalny słodzik pochodzący z liści rośliny o tej samej nazwie. Jest niskokaloryczny i nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Jest więc polecany np. osobom chorującym na cukrzycę. Więcej o stewi >> tutaj
Olej kokosowy - bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe. Słynie z właściwości ochronnych na układ pokarmowy, skórę i odporność. Więcej informacji >> tutaj
Olej rzepakowy - najbardziej powszechny na świecie olej, bogaty w kwasy tłuszczowe omega i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. W odniesieniu do oliwy z oliwek, jest określany jako oliwka północy >> czytaj tutaj
Porcja dostarcza 311 kalorii, 6.39g białka, 3.47g węglowodanów, a współczynnik tłuszczu do pozostałych składników pokarmowych wynosi: 3:1
Fot. http://ketocook.com |
Składniki:
- 75g Tofu (w oryginalnym przepisie polecany jest Mori-Nu Silken Firm Tofu, który można zakupić na Amazon.com)
- 10g oleju kokosowego
- 14g oleju rzepakowego
- 8g niesłodzonej piekarskiej czekolady
- 10g syropu czekoladowego o niskiej zawartości cukru najlepiej Walden Farms (dodatek jest opcjonalny, ale trzeba liczyć się z jaśniejszym kolorem i mniej intensywnym smakiem) - polska strona Walden Farms >> tutaj
- słodzik na bazie stewi według gustu: Stevia Tabletki >> tutaj
- kilka kropli ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
1. Roztopić czekoladę z olejem kokosowym i rzepakowym w kuchence mikrofalowej i mieszać dopóki czekolada się nie rozpuści.
2. Umieścić składniki w blenderze lub małym robocie kuchennym i mieszać tak długo, aż znikną białe grudki tofu.
3. Podzielić mieszaninę na porcje i przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku.
O czym powinieneś wiedzieć?
Tofu - to produkt sojowy chętnie zajadany przez wegetarianów. Jest niskokaloryczny i zdrowy. Chłonie wszelkie smaki, jakimi go "potraktujemy" w kuchni... Więcej o tofu >> tutaj
Stewia - naturalny słodzik pochodzący z liści rośliny o tej samej nazwie. Jest niskokaloryczny i nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Jest więc polecany np. osobom chorującym na cukrzycę. Więcej o stewi >> tutaj
Olej kokosowy - bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe. Słynie z właściwości ochronnych na układ pokarmowy, skórę i odporność. Więcej informacji >> tutaj
Olej rzepakowy - najbardziej powszechny na świecie olej, bogaty w kwasy tłuszczowe omega i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. W odniesieniu do oliwy z oliwek, jest określany jako oliwka północy >> czytaj tutaj
Przepis pochodzi ze strony: http://ketocook.com
Dodam że olej rzepakowy obniża cholesterol :)
OdpowiedzUsuńOczywiście, że obniża, ale nie wtedy gdy na nim smażymy mięsiwo. Wersja tłoczona na zimno i dodawana do sałatek jest jak najbardziej wskazana np. sercowcom :)
Usuń