wtorek, 25 lutego 2014

Pełnosprawna kuchnia: orzechowiec


Rzadko kiedy cokolwiek piekę, jednak gdy zorganizowałam akcję Sieroce Ciacho - Orphan Cake, postanowiłam się podciągnąć w słodkich wypiekach. Dziś poznacie przepis na mojego sekretnego orzechowca...

Potrzebne składniki:
Ciasto:
- 300 gramów mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru brązowego
- pół opakowania cukru waniliowego
- łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżeczki sody (nie proszku do pieczenia!)
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko i 1 żółtko
- 150 gramów margaryny
- 1-2 łyżki zimnej wody lub mleka

Wierzch:
- około 250 gramów orzechów włoskich łuskanych
- puszka mleka zagęszczonego
- łyżka margaryny
- łyżka miodu

W garnku rozpuszczamy margarynę, wsypujemy rozdrobnione orzechy włoskie oraz miód. Mieszamy i po kilku minutach wlewamy mleko z puszki. Zagotowujemy, a następnie studzimy. Uwaga - łatwo się przypala, zatem trzeba często mieszać! Nastawiamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół).

Przygotowanie ciasta
Przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, cynamon, sodę, miód, jajko i żółtko, margarynę i wodę lub mleko. Siekamy, a następnie zagniatamy na gładkie ciasto. Szybko wałkujemy podsypując mąką i przekładamy na dużą blachę piekarnikową, wyścielając ją papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia. Na ciasto wylewamy letnią masę mleczno-orzechową, wyrównujemy ją i ciasto wędruje do piekarnika na środkową półkę. Tam pozostaje około 20 minut - aż zrobi się brązowawo-złote...

Wyśmienite do kawy lub herbaty!

1 komentarz:

  1. Uwielbiam orzechowce, a ten wygląda bardzo smakowicie ;) Gratulacje ;)

    OdpowiedzUsuń