Pełnosprawna kuchnia: krem z zielonego groszku

Tą zieloną zupę możemy przyrządzić o każdej porze roku! Jest prosta i szybka w wykonaniu, a przy tym tania i smaczna. Zielony groszek możemy kupić w każdym sklepie w postaci mrożonki, a z niedzieli zawsze trochę rosołu zostaje. Może więc poniedziałkową pomidorową, zastąpimy kremem z groszku?

Potrzebne składniki
  • litr rosołu
  • 2 ziemniaki
  • kawałek posiekanego pora
  • torebka mrożonego groszku
  • troszkę koperku i natki pietruszki
  • pieprz i sól do smaku
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • groszek ptysiowy

Do rosołu wrzucamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekanego pora. Gotujemy około 25 minut pod przykryciem. Odkrywamy i wsypujemy całą torebkę zielonego groszku i gotujemy odkryte, dopóki groszek nie zmięknie. Dodajemy posiekany koperek i pietruszkę, zdejmujemy z ognia i zaprawiamy śmietaną. Następnie ciepłą zupę miksujemy na krem i  razie potrzeby przelewamy przez sito. Doprawiamy solą i pieprzem, przelewamy do miseczek i podajemy z groszkiem ptysiowym.

Aby zwiększyć wartości odżywcze zupy, możemy dodać do niej oliwę z oliwek, masło, tłuszcz gęsi, a także Nutridrink neutralny.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Zespół Wiedemanna-Steinera

Polimikrogyria - drobnozakrętowość mózgu

Zespół Phelan-McDermid - delecja 22q13