Pełnosprawna kuchnia: krem z zielonego groszku

Potrzebne składniki
- litr rosołu
- 2 ziemniaki
- kawałek posiekanego pora
- torebka mrożonego groszku
- troszkę koperku i natki pietruszki
- pieprz i sól do smaku
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- groszek ptysiowy
Do rosołu wrzucamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i posiekanego pora. Gotujemy około 25 minut pod przykryciem. Odkrywamy i wsypujemy całą torebkę zielonego groszku i gotujemy odkryte, dopóki groszek nie zmięknie. Dodajemy posiekany koperek i pietruszkę, zdejmujemy z ognia i zaprawiamy śmietaną. Następnie ciepłą zupę miksujemy na krem i razie potrzeby przelewamy przez sito. Doprawiamy solą i pieprzem, przelewamy do miseczek i podajemy z groszkiem ptysiowym.
Aby zwiększyć wartości odżywcze zupy, możemy dodać do niej oliwę z oliwek, masło, tłuszcz gęsi, a także Nutridrink neutralny.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz