Pełnosprawna kuchnia: miękkie pulpeciki

Dawno nie było u nas gotowania. Skoro zbliża się chłód - pora na coś konkretniejszego, czyli z mięsa. Poniżej przepis na pulpeciki, który może zjeść każdy - zarówno osoba mająca problem z gryzieniem i połykaniem, jak i nie mająca takiego problemu.
 
Potrzebne składniki (na 3 porcje):

Pulpeciki:
- niecałe 400g mielonego mięsa (indycze, drobiowe, wieprzowe, wołowe - jakie lubimy)
- 2 cebule
- 1 duża marchew
- 1 średnia pietruszka
- mały kawałek selera
- 1 całe jajko i 1 żółtko
- pół szklanki kaszy manny
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, majeranek i papryka słodka w proszku
- trochę mąki
- olej do smażenia

Sos:
- około 1 l rosołu lub wywaru warzywnego jeśli dbamy o linię ;)
- przecier pomidorowy
- pieprz, sól
- 2 łyżki mąki i odrobina wody

Przygotowanie
Wszystkie warzywa i czosnek trzemy na tarce o małych oczkach i umieszczamy w misce. Dodajemy mielone mięso i dokładnie mieszamy - najlepiej ręką. Następnie dodajemy przyprawy, jajko i żółtko oraz stopniowo  kaszę mannę i wyrabiamy dalej masę. Gdy wszystkie składniki równomiernie się połączą, przystępujemy do formowania pulpecików. Najlepiej robić to zwilżonymi dłoniami. Przed smażeniem obtaczamy pulpeciki w mące. Rozgrzewamy patelnię z olejem i smażymy pulpety na złoty kolor.

 O tak :)

Następnie przekładamy usmażone pulpety do garnka i zalewamy je rosołem i dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy (ostrożnie ze solą, bo pulpety i rosół już są słone). Gotujemy przez 15 minut i w razie potrzeby sos zagęszczamy zawiesina z mąki i wody. Po zagęszczeniu powinno wszystko wyglądać jak na zdjęciu poniżej...


A tutaj pulpety gotowe do konsumpcji. Oczywiście można je podawać z ziemniaczkami i surówką ;)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polimikrogyria - drobnozakrętowość mózgu

Zespół Wiedemanna-Steinera

Zespół Phelan-McDermid - delecja 22q13