Pełnosprawna kuchnia: surówka z białej rzepy

Biała rzepa jest mało popularna, jednak smaczna i zdrowa. Jak dla mnie bardziej opłaca się kupić jedno takie warzywo niż pęczek bezwartościowych rzodkiewek. Rzepa jest duża, ostra w smaku i prosta do obróbki. Możemy ją wykorzystywać jako zamiennik rzodkiewki lub potraktować nieco inaczej, robiąc z niej pyszną surówkę.

Potrzebne składniki (na "jeden raz")

- jedna biała rzepa
- jedna cebulka dymka (biała i zielona część)
- jeden średni ogórek
- sól, pieprz
- do wyboru: ocet winny lub majonez/jogurt - jeśli wersja light ;)



Rzepę i ogórka trzemy na tarce o grubych oczkach, a cebulkę siekamy. Przekładamy je do miseczki, dodajemy przyprawy i ocet (lub majonez). Surówka gotowa. Dla koneserów mających szczególne wymagania - surówkę można zmiksować. Uwaga - może powodować małe wzdęcia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz