środa, 5 czerwca 2013

Pełnosprawna kuchnia: krem z brokułów na wywarze z karczocha

Pora na coś zielonego, czyli brokuły i karczochy! Dziś dowiecie się jak szybko i łatwo przygotować krem z brokułów. Ale nie byle jaki! Bo na bazie wywaru z karczocha! Co daje taki wywar? Podkreśla i urozmaica smak kremu brokułowego, a przy tym wzbogaca go w minerały i inne substancje odżywcze. Karczochy są wartościowymi roślinami - m.in. wspomagają trawienie. Więcej o nich przeczytacie >> tutaj. Jeśli chodzi o brokuły to warto wiedzieć, że dostarczają nam łatwo przyswajalnego kwasu foliowego, przeciwrakowych flawonoidów, błonnika, wapnia, fosforu, manganu, potasu, witamin A, C, K, z grupy B oraz białka.


Potrzebne składniki (na 4 osoby):
- 4 łodygi brokuła i połowa całego warzywa (z różyczkami) - ja zwykle mrożę łodygi w wiadomym celu ;)
- 2 średnie ziemniaki
- 1 karczoch
- sól, pieprz, 2-3 ząbki czosnku, przyprawa typu vegeta
- 4-5 łyżek śmietany (od 12 do 36% lub sojowa)
- grzanki, pestki dyni lub groszek ptysiowy - do podania

Karczocha gotujemy dopóki nie zmięknie (30-40 minut) i wyciągamy (może posłużyć później jako baza do sałatki lub dodatek do drugiego dania). Do wody spod karczocha dodajemy pokrojone łodygi brokuła i różyczki oraz obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy bez przykrycia przez około pół godziny. Sprawdzamy miękkość. Jeśli są nadal twarde, gotujemy dopóki nie zmiękną. Następnie dodajemy przyprawy, czosnek i śmietanę (wcześniej zahartowaną) i miksujemy zupkę na krem. Przecedzamy i przecieramy przez sitko, by pozbyć się włókienek. Rozlewamy na talerze i urozmaicamy jakimś dodatkiem. Ja zwykle przyrządzam grzanki czosnkowe.

Oto gotowy krem z brokułów



 A karczoch wygląda tak:



PS. Kupujemy małe karczoszki, nierozwinięte, zielone, mocno "zbite" :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz