Pełnosprawna kuchnia: jeśli nie krowie to jakie?

Czasem z uwagi na zawartość specyficznych białek i cukrów w mleku dochodzi do reakcji uczuleniowych. W mleku krowim jest to kazeina (białko) i laktoza (cukier mleczny). Na szczęście nie tylko krówki dają mleko i również możemy cieszyć się białym napojem pochodzącym od innych zwierząt. Alergicy wiedzą, że mlekiem zwierzęcym uznawanym za mniej uczulające jest mleko kozie. Niewielu jednak się zainteresowało innymi mlekami zwierzęcymi, jak owcze (powszechne na Podhalu ), końskie, a nawet... ośle!
W zależności od regionu świata, każde kraje szczycą się innym mlekiem. W afrykańskich ludzie spożywają mleko m.in. bawole, w azjatyckich - pochodzące od jaków, a także lam, natomiast w Skandynawii otrzymuje się mleko... od reniferów i łosiów - podobnie jak w Rosji. W krajach arabskich - od wielbłądów! Każde mleko jest inne. Ma swoje niepowtarzalne walory.

Mleko kozie
Znalazło się na liście żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która wspomaga proces zdrowienia. Oprócz tego, że może być wypijane przez osoby uczulone na białka mleka krowiego, mleko kozie może przyspieszać powrót do zdrowia osób cierpiących z powodu anemii. Bowiem nasila wykorzystanie żelaza przez organizm, a także odnowę hemoglobiny, czyli czerwonego barwnika krwi. Ponadto mleko kozie ma zbliżony skład do mleka ludzkiego. Posiada dużo mniej kazeiny niż mleko krowie, znajdują się w nim oligosacharydy sprzyjające rozwijaniu się flory bakteryjnej jelit. Cechuje je także niższa zawartość cukru mlecznego, czyli laktozy, przez co mogą je wypróbować osoby z nietolerancją tego cukru. Mleko kozie jest także bogate w kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 (linolowy i arachidonowy) oraz średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Te ostatnie są dobrym źródłem energii, ale co istotne - nie są magazynowane w naszym organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. Kozie mleko może wspomóc walkę z wysokim cholesterolem i trójglicerydami, a także poprawić funkcjonowanie wątroby poprzez wyregulowanie poziomów enzymów wątrobowych. Oczywiście mleko kozie jest źródłem pierwiastków takich jak wapń i fosfor odpowiadających za prawidłowy stan kości i zębów. Ponadto obfituje w cynk i selen, które są silnymi przeciwutleniaczami i warunkują prawidłowy stan skóry, odporność na infekcje, ochronę przed nowotworami, a także chorobami degeneracyjnymi układu nerwowego. Mleko kozie ma łagodny, lekko słodkawy smak z lekkim aromatem przypominającym siano ("kozi posmak"). Może być wykorzystywane tak samo jak mleko krowie.


Więcej o mleku kozim >> tutaj

Mleko owcze
Nie jest jeszcze tak popularne, ale znane głównie za sprawą regionalnych serów jakimi są oscypek i
bryndza. Rzadko jest spożywane na surowo. Mleko owiec ma specyficzny smak. Jest lekko słodkie i ma charakterystyczny aromat. Jest bardzo dobrym źródłem białka, ale także jest tłuste i zawiera cholesterol. Ponadto jest bogate w sód, wapń (łatwoprzyswajalny), fosfor i potas oraz witaminę A. Mleko owiec charakteryzuje wysoka zawartość kwasów orotowych, które są stosowane do produkcji preparatów antyrakowych oraz naturalnego sprzężonego kwasu linolowego (CLA) zapobiegającego miażdżycy i nowotworom. Mleko owcze jest lepiej trawione przez układ pokarmowy człowieka. Podobnie jak mleko kozie, jest źródłem krótko-łańcuchowych kwasów tłuszczowych, które nie odkładają się jako tkanka podskórna.


Więcej o mleku owczym >> tutaj

Mleko końskie
Nie jest popularnym mlekiem, a u wielu sama myśl o mleku pochodzącym od klaczy powoduje obrzydzenie. Jednak zupełnie niepotrzebnie. Mleko klaczy ma na prawdę lepszy smak niż mleko krowie i ponad to zupełnie inne właściwości odżywcze. Zawiera bowiem witaminy: A, E, C, B1, B2 i B12, enzymy, niewiele tłuszczu oraz szczyci się wysoką zawartość niezbędnych aminokwasów (cząsteczek białkowych) np. tryptofan, metionina i lizyna. Ponadto jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6. Proponowane są terapie z wykorzystaniem mleka końskiego, w przypadku atopowego zapalenia skóry, łuszczycy i przewlekłej egzemy, a także miażdżycy tętnic, chorób reumatycznych, układu odpornościowego, oddechowego, pokarmowego, nowotworów, a także depresji i zaburzeń nastroju. Terapia mlekiem od klaczy nie powinna być krótsza niż cztery tygodnie. Można pić to mleko przez całe życie i trzeba pamiętać, by nie podgrzewać go powyżej temperatury 38 stopni Celsjusza.


Więcej o mleku końskim >> tutaj

Mleko ośle
Jego skład odżywczy zbliżony jest do składu mleka ludzkiego i może być stosowane przez dzieci z alergią na
mleko krowie. Cechuje je niska zawartość kazeiny, ale wysoka laktozy i immunoglobulin (wspomagających odporność). Mleko ośle dzięki temu jest słodkie w smaku. Zawiera mniej białka niż mleko krowie i jest uboższe w pierwiastki takie jak wapń, fosfor, magnez, czy potas. Jednak jest dobrym źródłem witamin A, D i E. W mleku oślim stosunek kwasów omega-3 do omega-6 jest najbliższy ideałowi. Ponadto znajdziemy w nim wspomagający odporność i walkę z drobnoustrojami lizozym. Mleko ośle jest polecane osobom uczulonym na białka mleka krowiego, starszym, schorowanym, rekonwalescentom, z obniżoną odpornością, chorym na osteoporozę, a także leczonych cytostatykami (chemioterapia).


Więcej o mleku oślim >> tutaj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz