Pełnosprawna kuchnia: PPP :)
Czyli
papkowata przekąska paprykowa. Sezon na warzywa letnie już za pasem. Dlaczego
więc nie skosztować tego co natura nam daje na tacy? Przecież nie są one
zarezerwowane wyłącznie dla zdrowych i tzw. sprawnych ludzi. Odpowiednio
przygotowane mogą również stać się cennym urozmaiceniem nudnej papkowatej diety
osób, które nie mogą nic pogryźć, ale są zdolne połykać – właśnie takie
smakołyki ;)
Ciekawostka:
http://tastymealsathome.com |
Papryka
jest warzywem typowo letnim. My skupimy się na papryce czerwonej i jej walorach
odżywczo-smakowych. Jedna cała papryka średniej wielkości warzy około 150
gramów. W takim warzywie znajdują się przede wszystkim węglowodany – około 6
gramów, trochę białka – 2,5-3 gramów i niewiele tłuszczu – nieco ponad pół
grama. Całe warzywo dostarcza nam około 45-50 kalorii, zatem jest
niskokaloryczne. Papryka to dobre źródło witaminy C (ma jej więcej niż cytryna,
ale wówczas gdy spożywana jest „na zimno” – gotowanie i pieczenie redukuje
ilość tej witaminy) i beta karotenu oraz witamin z grupy B, a także potasu,
żelaza, magnezu i wapnia.
Ciekawostka:
Papryka zielona – jest najmniej
kaloryczna, zawiera dużo kwasu foliowego i witaminy E, w smaku jest lekko
gorzkawa.
Papryka żółta i pomarańczowa – zawierają
mnóstwo luteiny, która pozytywnie wpływa na wzrok.
A teraz do roboty!
Będziemy
potrzebować:
- jedną
czerwoną paprykę opieczoną w piekarniku, ze zdjętą skórką (jest to konieczne z
powodu takiego, że skórka papryki jest ciężkostrawna)
-
jednego pomidora lub kilka pomidorków koktajlowych – sparzonych wrzątkiem i
obranych ze skórki,
- łyżkę
oliwy z oliwek lub oleju lnianego,
-
łyżkę duszonej cebuli,
-
sól (lub sos sojowy), pieprz, paprykę słodką mieloną i odrobinę drobno posiekanych ziół (np. świeżej bazylii lub szczypiorku,
tymianku itp.),
-
dla smakoszy: mały ząbek czosnku, odrobinka chilli (na koniec łyżeczki),
-
dwa żółtka jaj – gdy chcemy, by pasta nabrała kaloryczności.
* Paprykę
opiekamy przez 15-20 minut w temperaturze 180-200°C lub opiekamy na grillu :)
Obrane
warzywa rozgniatamy widelcem razem z żółtkami i cebulką. Dodajemy olej i przyprawy
mieszając na jednolitą konsystencję. Jeśli chcemy, by papka była gładkiej
konsystencji – miksujemy wszystko razem. Do takiej pasty paprykowej możemy dodawać
naturalne serki homogenizowane lub śmietankę.
Komentarze
Prześlij komentarz