Pełnosprawna kuchnia: cyr

Do jego przygotowania będziemy potrzebować:
-szklankę wody
- około 5 łyżek mąki razowej
Wodę zagotowujemy w garnku, aż zawrze. Następnie dodajemy mąkę i gotując przez około 30 minut mieszamy do uzyskania konsystencji budyniowej (lub jak kto woli, do uzyskania gęstości śmietany); podczas mieszania cyr będzie "sapał", czyli wypuszczał parę na powierzchnię. Najlepiej mieszać go drewnianym rogalem, czyli mieszadełkiem wykonanym z "czubka" drzewa iglastego.
Smak cyru można poprawić dodatkami np. miodem, sokiem malinowym, cynamonem, fruktozą lub dodać do mleka. Tradycyjnie można go podawać ze skwarkami, masłem, czy kwaśną śmietaną.
Wygląda przepysznie, chyba czas najwyższy wypróbować.
OdpowiedzUsuńRaczej nie wygląda pysznie....
Usuń