Pełnosprawna kuchnia: cyr

W moich stronach, czyli na Sądecczyźnie, nawet pediatrzy zalecają cyr w przypadku zaparć, zarówno u dzieci, jak i dorosłych. Cóż to takiego? Najprostszy do wykonania "posiłek", a dla wielu swego rodzaju "lekarstwo"... Cyr to innymi słowy gotowana mąka razowa. Gdy jest już gotowy - wygląda jak kaszka, tyle, że nie ma zbyt atrakcyjnego smaku, ani zapachu.

Do jego przygotowania będziemy potrzebować:
-szklankę wody
- około 5 łyżek mąki razowej

Wodę zagotowujemy w garnku, aż zawrze. Następnie dodajemy mąkę i gotując przez około 30 minut mieszamy do uzyskania konsystencji budyniowej (lub jak kto woli, do uzyskania gęstości śmietany); podczas mieszania cyr będzie "sapał", czyli wypuszczał parę na powierzchnię. Najlepiej mieszać go drewnianym rogalem, czyli mieszadełkiem wykonanym z "czubka" drzewa iglastego.


Smak cyru można poprawić dodatkami np. miodem, sokiem malinowym, cynamonem, fruktozą lub dodać do mleka. Tradycyjnie można go podawać ze skwarkami, masłem, czy kwaśną śmietaną.

2 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie, chyba czas najwyższy wypróbować.

    OdpowiedzUsuń