Pełnosprawna kuchnia: zupa cebulowa

Zupa cebulowa jest jedną z prostszych zup jakie kiedykolwiek gotowałam. Nie każdy będzie ją lubił i się zachwycał, ale być może właśnie trafi w czyjeś gusta. Cebula jest bardzo powszechnym warzywem. Do tego tanim, smacznym i zdrowym. Istnieje wiele odmian cebuli, które nie sposób wszystkie wyliczyć i opisać. Zainteresowanych cebulami odsyłam >>tutaj. Naszą bazą będzie cebula zwyczajna - czyli ta w złocistej łupince :)


Potrzebne składniki (na 4 porcje):
- 4 cebule 
- 2-3 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- pół litra rosołu lub wywaru z warzyw
- sól, pieprz, tymianek
- ziemniaki pokrojone w kostkę i ugotowane lub grzanki z chleba pokrojonego w kostkę
Cebulę kroimy w piórka lub kosteczkę i podsmażamy w garnku na oleju aż się zezłoci. Oprószamy ją mąką i szybko mieszamy. Dolewamy rosół lub wywar i gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy przyprawy i gotujemy przez około 20-30 minut. Jeśli chcemy dodać "wykwintności" i nie ma przeciwwskazań zdrowotnych możemy dolać do zupy 1-2 łyżki białego wytrawnego wina.


Smacznego!

Uwaga!!! Zupa cebulowa może powodować wzdęcia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz