Pełnosprawna kuchnia: zupa cebulowa

Potrzebne składniki (na 4 porcje):
- 4 cebule
- 2-3 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- pół litra rosołu lub wywaru z warzyw
- sól, pieprz, tymianek
- ziemniaki pokrojone w kostkę i ugotowane lub grzanki z chleba pokrojonego w kostkę
Cebulę kroimy w piórka lub kosteczkę i podsmażamy w garnku na oleju aż się zezłoci. Oprószamy ją mąką i szybko mieszamy. Dolewamy rosół lub wywar i gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy przyprawy i gotujemy przez około 20-30 minut. Jeśli chcemy dodać "wykwintności" i nie ma przeciwwskazań zdrowotnych możemy dolać do zupy 1-2 łyżki białego wytrawnego wina.
Smacznego!
Uwaga!!! Zupa cebulowa może powodować wzdęcia!
Komentarze
Prześlij komentarz