Pełnosprawna kuchnia: pasta jajeczna z pokrzywą

Wiosna w pełnym rozkwicie, a my zbieramy pierwsze zioła i delektujemy się ich zdrowotnym wpływem na nasze organizmy. Dziś poznacie jedno, szczególnie przeze mnie ulubione - pokrzywę, która dodana do jajek czyni je jeszcze bardziej wartościowymi, a do zup - dodaje im specyficznego smaku.

Pokrzywa jest bogata w wiele składników odżywczych wspomagających detoksykację organizmu. Jest ziołem, które występuje niemal wszędzie i możemy zdobyć ją całkowicie za darmo. Warunkiem koniecznym jest jednak zbieranie na terenach wiejskich, łąkach, w lasach, gdyż "miejskie" pokrzywy są zanieczyszczone szkodliwymi substancjami. Więcej o pokrzywie >> tutaj


A teraz pora na przepis...

Składniki na 3 porcje pasty jajecznej z pokrzywą:

- 6 jajek ugotowanych na twardo,
- jeden serek ziarnisty wiejski,
- pęczek pokrzyw,
- łyżka oleju ryżowego,
- łyżka musztardy,
- sól i pieprz.

Jajka rozgniatamy widelcem razem z serkiem, musztardą i przyprawami. Umyte pokrzywy dusimy na oleju ryżowym. Gdy zrobi się z nich papka, wówczas ostawiamy do przestygnięcia. Następnie drobno ją kroimy i dodajemy do jajek. Mieszamy tak, by składniki równomiernie się połączyły.

Pastę z jajek i pokrzywy jest daniem na wspólne śniadanie, nawet gdy dziecko nie może gryźć. Rodzice i rodzeństwo mogą zjeść z nią kanapki, a wyjątkowy smakosz, jako swój posiłek.

PS. Pokrzywa gotowana nie parzy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz