Pełnosprawna kuchnia: pasta batatowa z nutką chili
Bataty, zwane też słodkimi ziemniakami pochodzą z Ameryki Łacińskiej. Jak wskazuje ich druga nazwa - są dalekimi kuzynami ziemniaków i z powodzeniem mogą być ich zamiennikiem, a także alternatywą dla kasz, klusek i ryżu. Mają ciekawy smak - jak gdyby "pomieszanie" marchewki ze zwykłym ziemniakiem. Bataty są bogate w beta-karoten, błonnik, witaminy z grupy B, E, polifenole i pierwiastki.
Więcej na ich temat możecie przeczytać w moim artykule na portalu We-Dwoje.pl: Bataty - dlaczego warto je wdrożyć do swojego jadłospisu? Znajdziecie w nim także przepisy na pieczone słodkie ziemniaki.
A teraz przechodzimy do pasty batatowej. Porcja na jedną osobę:
- jeden batat,
- duszona cebulka ze sproszkowanym kminkiem i 2 ząbkami czosnku,
- sól i czarny pieprz mielony (biały dziwnie pachnie w połączeniu z batatmi ;) ),
- sproszkowana papryczka chili,
- łyżka śmietany,
- 2 łyżki oleju lnianego.
Batat obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka i gotujemy około 15 minut - aż zmięknie. Następnie go odcedzamy i rozgniatamy widelcem, dodając uduszoną cebulkę z kminkiem i czosnkiem. Dokładnie mieszamy, po czym dodajemy łyżkę śmietany i chilli wg smaku i rozsądku :) Na sam koniec - gdy bataty już ostygną dodajemy olej lniany i dokładnie mieszamy, by uzyskać jednolitą konsystencję. W razie poterzeby i dla wybrednych smakoszy - oczywiście miksujemy na gładką papkę :)
Krótka lekcja:
Więcej na ich temat możecie przeczytać w moim artykule na portalu We-Dwoje.pl: Bataty - dlaczego warto je wdrożyć do swojego jadłospisu? Znajdziecie w nim także przepisy na pieczone słodkie ziemniaki.
http://zenstvena.com/ |
- jeden batat,
- duszona cebulka ze sproszkowanym kminkiem i 2 ząbkami czosnku,
- sól i czarny pieprz mielony (biały dziwnie pachnie w połączeniu z batatmi ;) ),
- sproszkowana papryczka chili,
- łyżka śmietany,
- 2 łyżki oleju lnianego.
Batat obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka i gotujemy około 15 minut - aż zmięknie. Następnie go odcedzamy i rozgniatamy widelcem, dodając uduszoną cebulkę z kminkiem i czosnkiem. Dokładnie mieszamy, po czym dodajemy łyżkę śmietany i chilli wg smaku i rozsądku :) Na sam koniec - gdy bataty już ostygną dodajemy olej lniany i dokładnie mieszamy, by uzyskać jednolitą konsystencję. W razie poterzeby i dla wybrednych smakoszy - oczywiście miksujemy na gładką papkę :)
Krótka lekcja:
- beta-karoten - substancja z której powstaje witamina A - po podgrzaniu i w obecności tłuszczów; pozytywnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie oraz śluzówki - to silny antyoksydant.
- witaminy z grupy B - witaminy, które chronią i warunkują pracę układu nerwowego oraz krwiotwórczego.
- witamina E - to witamina młodości, razem z witaminą A chronią skórę przed uszkodzeniami i poprawiają jej stan.
- błonnik - usprawnia pasaż jelitowy i reguluje wypróżnianie, ogranicza wchłanianie zbędnych składników, ale również tych dobrych dla naszego zdrowia.
- chili - czyli ostra papryczka - zawiera kapsaicynę, która pobudza apetyt, wydzielanie soków żołądkowych i ułatwia trawienie, a także rozgrzewa - zwłaszcza zmarzluchów :)
Komentarze
Prześlij komentarz