środa, 15 maja 2013

Pełnosprawna kuchnia: miodowy budyń na mleku sojowym

Mleko, miód i cynamon - chyba nie ma zdrowszego połączenia. Aromatycznie i słodko, a przy tym pożywnie... Chyba niewielu z Was pomyślało, że z tych prostych składników można zrobić budyń? Zamiast nudnego czekoladowego, waniliowego, czy śmietankowego zapraszam Was w krainę mlekiem sojowym i miodem płynącą...

Składniki
  • 200ml mleka sojowego (lub krowiego)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki ryżowej lub Nestle Sinlac
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 1 żółtko jaja kurzego (lub 3-4 przepiórcze żółtka lub bez)
  • szczypta cynamonu
  • szczypta cukru waniliowego
  • łyżeczka masła

Przygotowanie:

W 100ml mleka rozpuszczamy mąki, miód, żółtko i cukier waniliowy. Drugie 100ml zagotowujemy z masłem. Gdy tylko gotowane mleko zacznie "podchodzić", wlewamy miksturę wcześniej przyrządzoną i bezustannie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Na sam koniec posypać cynamonem :)

Krótka lekcja...
Miód wielokwiatowy - miód o najróżniejszych walorach zdrowotnych. Zawiera wiele cennych witamin i kwasów organicznych, a także jest źródłem węglowodanów. Więcej przeczytacie >> tutaj

Cynamon - to przyprawa świetnie uzupełniająca desery. Posiada właściwości rozgrzewające i nie tylko! Więcej przeczytacie >> tutaj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz