Pełnosprawna kuchnia: miodowy budyń na mleku sojowym
Mleko, miód i cynamon - chyba nie ma zdrowszego połączenia. Aromatycznie i słodko, a przy tym pożywnie... Chyba niewielu z Was pomyślało, że z tych prostych składników można zrobić budyń? Zamiast nudnego czekoladowego, waniliowego, czy śmietankowego zapraszam Was w krainę mlekiem sojowym i miodem płynącą...
Przygotowanie:
W 100ml mleka rozpuszczamy mąki, miód, żółtko i cukier waniliowy. Drugie 100ml zagotowujemy z masłem. Gdy tylko gotowane mleko zacznie "podchodzić", wlewamy miksturę wcześniej przyrządzoną i bezustannie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Na sam koniec posypać cynamonem :)
Krótka lekcja...
Miód wielokwiatowy - miód o najróżniejszych walorach zdrowotnych. Zawiera wiele cennych witamin i kwasów organicznych, a także jest źródłem węglowodanów. Więcej przeczytacie >> tutaj
Cynamon - to przyprawa świetnie uzupełniająca desery. Posiada właściwości rozgrzewające i nie tylko! Więcej przeczytacie >> tutaj
- 200ml mleka sojowego (lub krowiego)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki ryżowej lub Nestle Sinlac
- 2 łyżki miodu wielokwiatowego
- 1 żółtko jaja kurzego (lub 3-4 przepiórcze żółtka lub bez)
- szczypta cynamonu
- szczypta cukru waniliowego
- łyżeczka masła
Przygotowanie:
W 100ml mleka rozpuszczamy mąki, miód, żółtko i cukier waniliowy. Drugie 100ml zagotowujemy z masłem. Gdy tylko gotowane mleko zacznie "podchodzić", wlewamy miksturę wcześniej przyrządzoną i bezustannie mieszamy, aż budyń zgęstnieje. Na sam koniec posypać cynamonem :)
Krótka lekcja...
Miód wielokwiatowy - miód o najróżniejszych walorach zdrowotnych. Zawiera wiele cennych witamin i kwasów organicznych, a także jest źródłem węglowodanów. Więcej przeczytacie >> tutaj
Cynamon - to przyprawa świetnie uzupełniająca desery. Posiada właściwości rozgrzewające i nie tylko! Więcej przeczytacie >> tutaj
Komentarze
Prześlij komentarz