Pełnosprawna kuchnia: legumina bez mleka

Nie zawsze możemy pić mleko i wykorzystywać je do przygotowywania posiłków, podobnie ma się sprawa z mąką pszenną, która zawiera gluten (niewskazany w przypadku celiakii, czyli tzw. chorobie trzewnej). Dziś specjalnie dla was legumina, czyli budyń bez mleka i w zależności od potrzeby - bez glutenu.


Potrzebne składniki:

  • 200ml soku bananowego np. Kubuś, Bobofruit (mągą też być inne smaki lub kolory - wtedy budyń będzie atrakcyjniejszy dla dzieci)
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1-2 łyżki mąki pszennej albo Nestle Sinlac lub mąki uniwersalnej bezglutenowej
  • 2-3 krople esencji waniliowej lub odrobina nasionek wanilii

Przygotowanie:

1. Do garnka wlewamy sok, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną (albo bezglutenową uniwersalną) oraz wanilię. Dokładnie mieszamy, aż połączą się wszystkie składniki. 
2. Zapalamy palnik i ustawiamy "mały ogień". Mieszamy budyń do czasu aż zgęstnieje. Następnie przelewamy budyń do miseczki i odstawiamy do wystygnięcia.
3. Polewamy łyżką soku malinowego lub czekoladowego - i mamy gotowy deserek :)

(Gdy chcemy zrobić budyń z Nestle Sinlac, a nie z mąkami, wówczas dodajemy go dopiero później: gdy zdejmiemy z ognia zgęstniały budyń i odczekamy około kwadransa; oczywiście wtedy nie dodajemy mąki pszennej, czy bezglutenowej).

Krótka lekcja...
Gluten – z punktu widzenia powstawania reakcji alergicznych oraz nietolerancji - jest białkiem zawartym w zbożach takich jak: pszenica, żyto, jęczmień i owies.  Więcej przeczytacie >> tutaj

Celiakia i alergia na gluten są dwoma odrębnymi schorzeniami mieszczącymi się w pojęciu nietolerancji pokarmowych i nie należy ich ze sobą mylić. Gluten jest jednym z najczęstszych (po mleku) alergenów – 10-25 % osób z alergią pokarmową ma objawy uczulenia na to białko. Czytaj dalej >> tutaj

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Polimikrogyria - drobnozakrętowość mózgu

Zespół Wiedemanna-Steinera

Zespół Phelan-McDermid - delecja 22q13