Pełnosprawna kuchnia: deserek a'la cappuccino na mleku sojowym

Po usunięciu migdałków musiałam przez dwa miesiące odżywiać się właśnie papkami i zupami przecieranymi. Jakoś do tej pory - mimo dyskomfortu w gardle - wracam wspomnieniami do moich rozmaitych potraw, które przyrządzałam sobie na tzw. chorobowym.
Grysik był wtedy nierozłącznym składnikiem mojego menu. Wdzięczny "materiał", który łatwo przygotować i zawsze nieźle smakuje. Zarówno na słodko, jak i na słono.

Dziś grysik w odsłonie deserowej i w dodatku dla tych, którzy są uczuleni na białko jaj kurzych i mleko krowie. Deserek a'la cappuccino :)


Na jedną porcję będziemy potrzebować:
- pół szklanki mleka sojowego,
- ćwierć szklanki wody,
- 4 łyżeczki kaszy manny błyskawicznej,
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej lub kawy zbożowej rozpuszczalnej,
- łyżka cukru waniliowego i szczypta cynamonu - dla tych co go lubią,
- 2-3 łyżki cukru białego lub brązowego,
- kakao do posypania.

Do garnuszka wlewamy mleko sojowe i wodę, dodajemy kaszę mannę i mieszamy przez 1-2 minuty. Następnie dodajemy cukier waniliowy, biały lub brązowy oraz kawę i cynamon. Dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Przelewamy do salaterki lub na głębszy talerzyk, posypujemy odrobiną brązowego cukru lub samym kakao.

Dla nieuczulonych na białko krowie: do deseru można dodać bitą śmietanę :)

Krótka lekcja:

  • kawa zbożowa - napój bez kofeiny, bogaty w magnez i witaminy z grupy B, a także błonnik i przeciwutleniacze zapobiegające starzeniu się komórek organizmu.
  • mleko sojowe - ma podobny skład odżywczy jak mleko krowie, jednak nie zawiera kazeiny i laktozy, które uczulają; nie zawiera cholesterolu i glutenu - jest za to źródłem witamin z grupy B i pierwiastków oraz białka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz