Pełnosprawna kuchnia: zdrowa pasta twarogowo-olejowa
Jak wiecie, od długiego już czasu
piszę artykuły o tematyce zdrowotnej na Portalu We-Dwoje.pl. Jakiś czas temu
opisywałam różne oleje roślinne i ich dobroczynny wpływ na nasz organizm.
Przyznam się szczerze, że trochę tej wiedzy mi wyparowało, ale dzięki jednej z
czytelniczek – Aldonie – otworzyły się szufladki w mojej pamięci i link do
artykułu: Len – polskie złoto >> tutaj (przeczytacie tam o właściwościach
oleju lnianego).
I oto dzisiaj przepis na twarożek z olejem lnianym, według wskazań doktor Johannie Budwig.
5 do 6 łyżek oleju lnianego łączymy z 250g chudego twarogu, doprawiamy ziołami (szczypiorek, koperek, bazylia, tymianek, czarnuszka). My też doskonale wiemy, że do takiego twarożku pasują także warzywa. Jednak dla naszych smakoszy – odpowiednio rozdrobnione (czyli starte na tarce o małych oczkach, drobniutko posiekane nożem, zmiksowane). Najlepszymi są: ogórek, rzodkiewka, pomidor (możemy go pognieść widelcem), pieczona papryka (rozgnieciona widelcem lub zmiksowana), czosnek, rzeżucha. Do twarożku można dodać jogurt naturalny, by uzyskać najodpowiedniejszą konsystencję. Taka porcja starcza na śniadanko na dwa dni (dzielimy ją rzecz jasna na dwie części – jedna na dziś, druga na jutro lub dla opiekuna ;) ).
Pani Budwig była biochemiczką
pochodzącą z Niemiec. Prowadziła wiele badań naukowych i analizowała właśnie olej
lniany. Była już z tego powodu kilkakrotnie nominowana do nagrody Nobla. Pani
doktor opracowała zasady diety zapobiegającej chorobom cywilizacyjnym, takim
jak miażdżyca, alergie, choroby skóry, depresje, choroby neurodegeneracyjne jak
np. choroba Alzheimera, a także nowotworom.
Najważniejszym elementem diety
jest właśnie olej lniany tłoczony na zimno, który należy spożywać jako pastę
twarogowo-olejową…
5 do 6 łyżek oleju lnianego łączymy z 250g chudego twarogu, doprawiamy ziołami (szczypiorek, koperek, bazylia, tymianek, czarnuszka). My też doskonale wiemy, że do takiego twarożku pasują także warzywa. Jednak dla naszych smakoszy – odpowiednio rozdrobnione (czyli starte na tarce o małych oczkach, drobniutko posiekane nożem, zmiksowane). Najlepszymi są: ogórek, rzodkiewka, pomidor (możemy go pognieść widelcem), pieczona papryka (rozgnieciona widelcem lub zmiksowana), czosnek, rzeżucha. Do twarożku można dodać jogurt naturalny, by uzyskać najodpowiedniejszą konsystencję. Taka porcja starcza na śniadanko na dwa dni (dzielimy ją rzecz jasna na dwie części – jedna na dziś, druga na jutro lub dla opiekuna ;) ).
Według
doktor Budwig: należy zjadać około 2 łyżki pasty dziennie w celach
profilaktycznych, 2-6 łyżek w przypadku średniego i ciężkiego nasilenia
choroby. Ponadto zaleca dodatkowo przyjmować siemię lniane i zrezygnować z
innych tłuszczów roślinnych, tłustego nabiału, majonezu, mięsa, smażeniny i
mocno przetworzonej żywności.
Komentarze
Prześlij komentarz