Pełnosprawna kuchnia: magnez i jego role w organizmie

Magnez to najbardziej znany i najczęściej suplementowany pierwiastek. Kojarzymy go z sercem i mięśniami, jako panaceum na choroby układu krążenia i bolesne skurcze łydek.

Magnez (Mg) występuje w skałach jako minerał np. dolomit i w wodzie morskiej, jako sól magnezowa. W roślinach, magnez jest składnikiem chlorofilu – czyli zielonego barwnika. Większą ilość magnezu człowiek dostarcza sobie z pożywieniem. Pierwiastek ten magazynuje się w kościach. Dzienne zapotrzebowanie na magnez u zdrowego człowieka wynosi 300-400mg na dobę.
Niedobór magnezu – hipomagnezemia – zwykle  jest spowodowany niedostateczna podażą produktów spożywczych zawierających ten pierwiastek. Zauważono też, że stosowanie nawozów do roślin z dużą ilością potasu, wpływa na obniżenie zawartości magnezu w uprawach. Na ucieczkę magnezu z naszego organizmu ma ponadto wpływ dodawanie sporych ilości konserwantów do żywności i napojów, nadmierne spożywanie kawy, stosowanie leków hormonalnych w tym antykoncepcji hormonalnej, przewlekły stres, okres wytężonego wysiłku umysłowego, nadużywanie alkoholu, niewydolność nerek, bogatotłuszczowa dieta i nadmiar błonnika, który utrudnia wchłanianie substancji odżywczych.

Główne objawy niedoboru magnezu to:
- skurcze mięśni nóg – najczęściej łydek, zespół niespokojnych nóg,
- „szarpanie” lub „zrywanie” powiek, drganie górnej wargi,
- zaburzenia pracy serca – przyspieszenie, kołatanie, „czucie niepokoju” w klatce piersiowej,
- nadciśnienie, zwiększone ryzyko miażdżycy i cukrzycy,
- spadek wydolności umysłowej – trudności z koncentracją i zapamiętywaniem,
- stan pobudzenia, rozdrażnienia, trudności w zasypianiu i bezsenność, lęki,
- bóle głowy i spadek nastroju – smutek, przygnębienie, bezradność, bezsilność,
- zimne ręce i stopy (tzw. objaw Raynauda),
- łamliwość włosów i kruchość paznokci,
- przewlekłe zaparcia lub biegunki.

Zatem nie trudno się domyślić, że magnez warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, nerwowego i mięśni, a także istotnie wpływa na procesy metaboliczne. Dlatego tak istotna jest suplementacja tego pierwiastka u osób aktywnych fizycznie, żyjących w ciągłym biegu, zmagających się z chorobami kardiologicznymi, neurologicznymi, psychicznymi i nerwowo-mięśniowymi.

Źródła magnezu w diecie: gorzkie kakao, gorzka czekolada, fasola biała, groch i inne warzywa strączkowe, orzechy laskowe, kasza gryczana, płatki owsiane, żółte sery, banany, szpinak, makrele, sardynki, dorsze, jaja, mięso, buraki, ziemniaki.

Warto wiedzieć, że magnez aktywuje witaminę B1 w naszym organizmie, która odgrywa kluczową rolę w przemianach węglowodanów. Aby magnez lepiej się wchłaniał, potrzebuje zaś witaminy B6, co zostało uwzględnione przy produkcji suplementów zawierających magnez np. MagneB6. Witamina B6 występuje m.in. w warzywach skrobiowych jak ziemniaki i kukurydza, rybach, mięsie, płatkach śniadaniowych i bananach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz