czwartek, 13 czerwca 2013

Pełnosprawna kuchnia: mleka z różnych orzechów

Ooooorzeszki! Dziś specjalnie dla Was zestaw "nabiału orzechowego", czyli mlek pochodzących z przeróżnych orzechów. Zwłaszcza są one polecane osobom z nietolerancją laktozy i alergią na kazeinę. Jednak uwaga! Orzechy też mogą uczulać i zanim wybierzemy mleko, pomyślmy o tym, czy kiedykolwiek nie wystąpiła u nas reakcja alergiczna po schrumkaniu orzechów. Zatem wiewióry do atakuuuu!


Mleko kokosowe (ang. coconut milk)
Gęste i kremowe. Ma specyficzny smak i lekko kokosowy aromat. Może być ciekawym dodatkiem do zup np. z czerwonej soczewicy, jak również curry. Warto je wypróbować do kaszek, koktajli, słodkich kremów i past. jest bogate w tłuszcze roślinne, aminokwasy i witaminy: C, kwas foliowy oraz żelazo, potas, wapń i magnez. Mleczko kokosowe otrzymuje się przez zalanie i odciśnięcie wysuszonego bielma kokosowego wodą. Natomiast mleko kokosowe to płyn wypełniający wnętrze kokosów. Jego ilość i jakość zmienia się wraz z dojrzewaniem kokosa, a początkowo jest to tzw. woda kokosowa.




Mleko z nerkowca (ang. cashew milk)
To mleko, które możemy przygotować sami w domu. Fakt, ze ich cena nie należy do niskich, sprawia, że raczej często po nie nie sięgamy. Aby wykonać mleko z nerkowca należy orzechy zalać wodą, zostawić an noc i rano zblendować, po czym przecedzić. Takie mleko wówczas będzie miało aksamitną konsystencję, będzie kremowe, lekko orzechowe w smaku i słodkie. Można je stosować do przyrządzania napojów mlecznych, koktajli, kremów, deserów, a także do gotowania. Mleko jest bogate w kwas foliowy, potas, fosfor i magnez, białko, węglowodany i kwasy omega.





Mleko z orzechów laskowych (ang. hazelnut milk)
Mleko z orzechów laskowych również możemy samodzielnie wykonać tym samym sposobem co mleko z nerkowca. Orzechy laskowe miło nam się kojarzą z jesienią i bakaliami. Mleko z nich jest lekkie i ma specyficzny orzechowy smak i aromat. Najlepiej stosować je na zimno np do napojów, shakeów, musów, sorbetów, lodów, płatków śniadaniowych (ale na zimno). Nie nadaje się jednak do gotowania w wysokiej temperaturze i pieczenia, ponieważ traci swoje właściwości i zmienia smak. Mleko jest źródłem kwasów tłuszczowych nienasyconych, białka, potasu, wapnia i witamin C, B i E. Zawiera też błonnik.




Mleko z orzechów włoskich (ang. walnut milk)
Powinni je ulubić szczególnie te osoby, które dbają o swój mózg. Mleko z orzechów włoskich zawiera bowiem kwasy omega, aminokwasy, witaminy z grupy B, E oraz magnez, cynk i żelazo. Możemy je również wykonać samodzielnie, zwłaszcza gdy mamy w ogrodzie drzewo orzechowe. Mleko to oprócz cennych walorów jest pyszne i ma specyficzny, przyjemny smak (prawie jak orzechy włoskie). Można je stosować nie tylko do napojów, ale również do zup, sosów, kremów, past i wypieków. Pozostałości po zmieleniu orzechów można wykorzystać jako twarożek orzechowy lub do upieczenia ciastek, bądź nawet ciasta lub kotletów mielonych.




Mleko migdałowe (ang. almond. milk)
Jest mlekiem bardzo delikatnym i lekkim. Cechuje je orzechowo-migdałowy aromat. Mleko świetnie nadaje się do kaszek, napojów - jak kawa, czy herbata, a także kremów, ciast, deserów, lodów, shakeów i dań na słono np. sosy, zupy, budynie. Możemy je kupić w sklepie lub wykonać samodzielnie, analogicznie do mleka z nerkowca, czy orzechów laskowych, jednak pamiętając o ściągnięciu z migdałów łupinki. Po zmiksowaniu i odciśnięciu płynu pozostanie nam papka, z której możemy jeszcze wykonać wiele dobrego, np. kaszkę, pastę do chleba, ciastek lub naleśników. W razie potrzeby mleko można dosładzać. Niektórzy robią także miksy np. orzechowo-migdałowe. Mleko można trzymać w lodówce 2 dni - później kwaśnieje.



Mleko z orzeszków ziemnych (ang. peanut milk)
Orzeszki ziemne to rośliny strączkowe, a nie orzechy. Mleko z nich możemy uzyskać podobnym jak powyższymi sposobami. Zachęcam też do bawienia się recepturami i przyprawiania mleka np. solą lub cukrem, cynamonem, a także dodawać inne pestki i nasiona, zwłaszcza, że nie ma bogatego "bukietu smakowego". Mleko z orzeszków bogate jest w witaminy A, E, niacynę, tiaminę, ryboflawinę oraz minerały, jak wapń, żelazo, potas, fosfor, miedź, cynk, mangan i selen oraz przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko przewlekłych chorób degeneracyjnych. Ze względu na zawartość witamin z grupy B - pozytywnie wpływają na nasz umysł. Mleko z orzeszków ziemnych świetnie nadaje się do napojów, dań śniadaniowych, zup, sosów. 



Mleko z orzechów macadamia (ang. macadamia nut milk)
Mleko z orzechów macadamia jest pysznym, kremowym napojem, który możemy przygotować samodzielnie według podobnych jak wyżej przepisów. Warto je jednak doprawić wanilią lub cynamonem. Mleko z macadamii to prawdziwa bomba z przeciwutleniaczami. Jest bogate w witaminę E i cynk. Ponadto może zapobiegać chorobom serca, gdyż jest bogate w kwasy omega-3, magnez i sterole. Ponadto sprzyja zgrabnej sylwetce, a jego picie np do drugiego śniadania może zapobiegać podjadaniu. Mleko można pić jako samodzielny napój, a także dodawać do deserów, lodów, kremów, sosów. Mleko można przechowywać około 4 dni w lodówce. 



3 komentarze:

  1. Ja raz kosztowałem właśnie mleko z kokosa i niestety... wizyta zakończyła się na pogotowiu. Ale smaczne przez chwilę było :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po pierwsze primo: zawsze sprawdzamy okres ważności takich mlek.
      Po drugie primo: patrzymy czy puszka nie jest wybrzuszona.
      Po trzecie primo: posługujemy się zmysłami: jeśli coś nieładnie lub podejrzanie pachnie, wygląda i smakuje - wyrzucamy.
      Po czwarte primo: zawsze trzeba wziąć pod uwagę ewentualność alergii lub nadwrażliwości, więc robimy próbę np. zjeść 2-3 łyżki i poczekać trochę.
      Po piąte primo: umiar :)

      Usuń
  2. jesli chodzi o kwestie alergii, juz niewielka ilosc alergenu moze spowodowac wstrzas, wiem cos o tym, niestety...

    OdpowiedzUsuń