Pełnosprawna kuchnia: zupa szparagowa pani Oli
Będąc w odwiedzinach u naszego Tomasza, miałam okazję popróbować smakowitości kuchni jego mamy - pani Oli. Jest to kobieta niezwykle silna, bezpośrednia i energetyczna, a przy tym świetnie gotująca i po prostu kochana :D Dziś specjalnie dla Was obiecana już w relacji z pobytu w Żabnie zupa z białych szparagów.
Potrzebne składniki:
- obrany pęczek białych szparagów (w przeciwnym razie będzie gorzkoooo :) ),
- litr wody,
- 2 łyżeczki cukru,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka przyprawy typu vegeta,
- pół łyżeczki margaryny lub masła,
- 100 ml śmietany kremówki wymieszanej z łyżką mąki.
Obrane (np. obieraczką do warzyw) i pokrojone szparagi gotujemy w wodzie z solą, cukrem, vegetą i margaryną przez 10 minut od momentu zawrzenia wody. Część szparagów można wyciągnąć i podać do drugiego dania obiadu, ale nie trzeba ;)
Następnie dodajemy do nich śmietankę i mąkę, zagotowujemy i miksujemy na krem. Jak się nam nudzi, to możemy przepuścić miks przez sitko. Na sam koniec dodajemy siekany koperek.
Zupę można podawać z ziemniakami lub samą.
PS. Zamiast śmietany można dodać: tofu, Nutridrinka o smaku neutralnym, produkt zbożowy Nestle Sinlac, mąkę ryżową. Kaloryczność można zwiększyć dodając masła lub oleju np. ryżowego lub z pestek winogron.
Potrzebne składniki:
- obrany pęczek białych szparagów (w przeciwnym razie będzie gorzkoooo :) ),
- litr wody,
- 2 łyżeczki cukru,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka przyprawy typu vegeta,
- pół łyżeczki margaryny lub masła,
- 100 ml śmietany kremówki wymieszanej z łyżką mąki.
Obrane (np. obieraczką do warzyw) i pokrojone szparagi gotujemy w wodzie z solą, cukrem, vegetą i margaryną przez 10 minut od momentu zawrzenia wody. Część szparagów można wyciągnąć i podać do drugiego dania obiadu, ale nie trzeba ;)
Następnie dodajemy do nich śmietankę i mąkę, zagotowujemy i miksujemy na krem. Jak się nam nudzi, to możemy przepuścić miks przez sitko. Na sam koniec dodajemy siekany koperek.
Zupę można podawać z ziemniakami lub samą.
PS. Zamiast śmietany można dodać: tofu, Nutridrinka o smaku neutralnym, produkt zbożowy Nestle Sinlac, mąkę ryżową. Kaloryczność można zwiększyć dodając masła lub oleju np. ryżowego lub z pestek winogron.
Smacznego!
A o szparagach więcej przeczytacie >> tutaj
Komentarze
Prześlij komentarz